آنچه در این مقاله میخوانید

    انواع چراغ خودرو

    انواع چراغ خودرو

    چراغ خودرو یکی از قطعات بسیار مهم خودرو است که به راننده در رانندگی بهتر و مشاهده اطرافش کمک می‌کند. سیستم روشنایی خودرو به راننده کمک می‌کند که در شب ماشین‌های اطراف و جاده را به درستی ببینند و با توجه به موقعیت، جهت جاده و موانع رانندگی کند. همچنین هنگامی که خودرو را تغییر جهت می‌دهید می‌توانید این تغییر جهت را با استفاده از چراغ‌ها ببینید. 

    از آنجایی که شناسایی انواع چراغ خودرو برای هر راننده اهمیت زیادی دارد؛ بنابراین در این مقاله می‌خواهیم درباره انواع چراغ خودرو و کاربردهای آن صحبت کنیم.

    سیستم روشنایی اتومبیل‌ چیست؟

    سیستم روشنایی مجموعه‌ای از چراغ‌های عقب، جلو، سقف و... خودرو است. هر کدام از این چراغ‌ها و وظایف کاملاً مشخصی دارند و به راننده کمک می‌کنند تا بتواند مسیر خود را به درستی مشاهده کند. 

    سیستم روشنایی خودرو از دو نوع چراغ‌های داخل کابین و چراغ‌های روی بدنه تشکیل می‌شود. چراغ‌های روی بدنه تعداد بیشتری دارند و شامل چراغ‌های مه شکن، چراغ‌های بزرگ جلو، چراغ‌های کوچک جلو، چراغ‌های ترمز، چراغ دنده‌عقب، چراغ پلاک خودرو، چراغ راهنما، چراغ جانبی و چراغ‌های خطر هستند. چراغ داخل کابین پنج نوع دارد که شامل چراغ نقشه‌خوانی، چراغ صفحه، چراغ صندوق عقب، چراغ مطالعه سرنشین و چراغ جعبه داشبورد است.


    آموزش نصب و راهنمای خرید هدلایت خودرو را در پارس اسپرت بخوانید.


    انواع چراغ خودرو و کاربردهای آن

    از جمله مهم‌ترین چراغ‌های به کار برده شده در خودرو می‌توان به چراغ‌های زیر اشاره کرد:

    چراغ بزرگ جلو

    مهم‌ترین جنبه استفاده از سیستم روشنایی خودرو در قسمت جلوی آن به دلیل قرارگیری چراغ بزرگ جلو است. طراحی چراغ‌های بزرگ جلو استاندارد خاصی ندارد و متناسب با شکل اتومبیل شما طراحی می‌شود. به این منظور هر کمپانی برای خود طراحی منحصربه‌فردی در نظر گرفته است. اما در نهایت سعی بر این است که طراحی خوبی برای این چراغ‌ها به وجود آید زیرا اولین مواجهه هر کسی با خودرو از ناحیه جلوی ماشین است که تمرکز را به سمت چراغ جلوی بزرگ می‌برد.

     اگر چراغ بزرگ خودرو طراحی بدی داشته باشد می‌تواند توی ذوق ماشین بازان بزند. این چراغ از دو قسمت اصلی تشکیل می‌شوند که قسمت اولیه آن کاسه چراغ است که به شکل کره طراحی می‌شود. چراغ در قسمت مرکزی این کاسه طراحی می‌شود و با استفاده از یک فنر یا حلقه نگهدارنده پلاستیکی در جای خود محکم می‌شود. بخش دوم هم شامل بلوری و عدسی چراغ است که روی کاسه چراغ قرارگرفته تا گردوخاک وارد کاسه چراغ نشود.

    چراغ جلوی ماشین

    چراغ مه‌شکن

    همان‌طور که از نامش پیداست، این چرا هنگام مه یا بارندگی جاده مورد استفاده قرار می‌گیرد. چراغ مه شکن معمولاً نور زرد یا سفید دارد و سطح جاده را برای شما کاملاً مشخص می‌کند تا در سرعت‌های پایین بتوانید به راحتی به راه خود ادامه دهید. در مسیرهای پیچ‌درپیچ و هنگامی که بارندگی و مه در جاده فراوان است این چراغ نقش حیاتی دارند. به طوری که رانندگی کردن بدون آن‌ می‌تواند برای شما بسیار دشوار باشد. 

    تعداد چراغ‌های مه شکن معمولاً دو عدد بوده و در کنار چراغ‌های بزرگ جای گرفته‌اند. نکته جالب این است که نور زرد این چراغ‌ها در مقایسه با چراغ‌های بزرگ در هنگام برف و باران و مه بیشتر به کار می‌آیند. زیرا نور چراغ‌های بزرگ خودرو در برخورد با ذرات باران یا برف منعکس می‌شود و نمی‌تواند روشنایی زیادی در مسیر جاده داشته باشد. بنابراین برای ایجاد یک نور زرد باید عدسی زرد رنگ در چراغ‌های مه شکن استفاده شود تا سطح جاده به خوبی نمایان شود.

    چراغ مه شکن ماشین

    چراغ راهنما

    چراغ راهنما به چراغ‌هایی گفته می‌شود که در گوشه چپ، راست، جلو و عقب خودرو کار گذاشته‌ شده‌اند. هنگامی که قرار است اتومبیل در مسیر خود تغییر جهت ‌دهد، از این چراغ‌ها استفاده می‌شود تا اتومبیل‌های پشت سر بتوانند از تغییر جهت خودرو مطلع شوند. همچنین هنگامی که خطری مانند عبور حیوانات یا تصادفات و هر موارد دیگری مشاهده می‌کنید با روشن کردن فلاشر یا چراغ راهنما به خودرو پشت سر علامت می‌دهید. 

    به طور معمول در مواقع بارندگی و مه از این چراغ استفاده می‌شود تا دیده رانندگان عقب نسبت به خودرو بهتر باشد. نوری که چراغ‌های چشمک زن از خود ساطع می‌کنند به رنگ زرد است. اگر هم چراغ بی رنگ باشد معمولاً از حباب زرد رنگ یا یک طلق زرد رنگ استفاده می‌شود. طراحی این چراغ‌ها می‌تواند به صورت یکپارچه و مستقل از چراغ‌های دیگر باشد و همه چیز بستگی به نحوه طراحی خودرو دارد.

     در خودروهایی که جدیدتر هستند، چراغ‌های راهنمای شیک‌تر و مدرن‌تری در اطراف اتومبیل دیده می‌شود. به طور معمول این چراغ‌ها روی آینه‌های و بغل‌گیرها نیز طراحی‌شده‌اند. به صورتی که اگر خودرو قصد پیچیدن به سمت راست یا چپ را داشته باشد تشخیص آن برای رانندگان پشت سر بسیار راحت خواهد بود.

    چراغ راهنمای خودرو

    چراغ‌های خطر

    شرکت‌های تولیدکننده خودرو برای طراحی سیستم روشنایی خودرو چراغ‌های دیگری به نام چراغ خطر نیز در نظر گرفتند. از چراغ‌های خطر به طور معمول در شرایط خاص مانند بارندگی، تاریکی، مه، نور کم، تغییر در حالت حرکت خودرو و... استفاده می‌شود. استفاده از این چراغ به دیگر رانندگان این پیام را منتقل می‌کند که این خودرو در موقعیت خطر قرار دارد. 

    این چراغ‌ها روی بدنه و قسمت عقبی خودرو نصب می‌شوند و معمولاً نصب آن‌ها به این گونه است که در هر سمت اتومبیل یکی از آن‌ها را مشاهده می‌کنیم. برخی از این چراغ‌ها دارای کاسه چراغ مستقل و برخی دیگر با چراغ ترمز یک جا واقع‌شده‌اند. در واقع این کاملاً بستگی به مدل و شرکت سازنده خودرو دارد. نوری که در ساخت چراغ خطر به کار می‌رود قرمز رنگ است که نشانه‌ای از علامت خطر را به همراه دارد.


    برای رفع کدری چراغ ماشین حتما این مقاله را مطالعه کنید.


    چراغ‌های ترمز

    بدون شک یکی از حیاتی‌ترین و مهم‌ترین چراغ‌های خودرو چراغ‌های ترمز هستند. به طوری که اگر پلیس خودرو شما را متوقف کند و بفهمد که چراغ ترمز خودرو مشکلی دارد حتماً برخورد تندی با شما خواهد کرد. هنگامی که در سرعت‌های مختلف و با فاصله‌های مختلف نسبت به خودروهای دیگر در حال حرکت هستید تنها راه فهمیدن اینکه ماشین جلویی چه رفتاری دارد استفاده از چراغ ترمز است. در غیر این صورت اگر ماشین جلو ترمز کند شما متوجه نمی‌شوید و با همان سرعت به ماشین جلویی برخورد می‌کنید‌. 

    این چراغ‌ها از لحظه اقدام به ترمز تا پایان روشن می‌مانند. چراغ ترمز در قسمت عقبی خودرو قرار داده می‌شوند و تعداد آن یک یا دو عدد است. عدسی به کار رفته در این چراغ قرمز رنگ بوده و اگر هم طرح بی رنگ داشته باشند باید لامپ آن قرمز رنگ باشد تا بتواند نور رنگ قرمز به خود بگیرد. نکته دیگری که لازم است بدانید این است که در ماشین‌های جدید چراغ سومی به چراغ‌های ترمز اضافه شده که در پایین شیشه عقب خودرو قرار می‌گیرد. در همین جهت دید خودروهای عقب نسبت به خودروی جلو بیشتر خواهد بود و این می‌تواند به اهمیت سرنشینان خودرو کمک کند.

    چراغ عقب خودرو

    چراغ‌های دنده عقب

    هنگامی که قصد دارید دنده عقب بروید باید مقداری روشنایی داشته باشید تا هم بتوانید سطح زمین را ببینید و هم دیگران متوجه دنده گرفتن شما شوند. حتی اگر خودروی شما دوربین دنده عقب هم داشته باشد باز هم نیاز است که این چراغ‌ها در خودرو نصب شوند تا تصویر بهتری به خصوص در شب بگیرید. طلق و عدسی عینک چراغ‌های دنده عقب برجستگی‌هایی دارند تا نور تولیدشده را به راحتی پخش و فضای بیشتری را روشن کنند.

    چراغ دنده عقب خودرو

    چراغ سقف خودرو

    چراغ‌های سقف خودرو درون کابین اتاق خودرو قرار داده‌شده‌اند و برای نوردهی، استفاده سرنشینان خودرو، چک کردن مسیر نقشه توسط راننده و همچنین کمک به جابجایی چیزی و انجام دادن کاری در تاریکی به کار گرفته می‌شوند. نکته‌ای که باید به یاد داشته باشید این است که استفاده از چراغ‌های داخل خودرو به مدت طولانی باید اجتناب کرد.

    چراغ‌های دیتایم

    چراغ دیتایم چراغی است که برای مطلع کردن عابران پیاده و دیگر خودروها در روشنایی روز مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از این چراغ‌ها بخصوص در شهرهای شمالی کشور که آب‌وهوای مه آلودی دارند و یا شهرهای جنوبی که دچار ریزگردها هستند می‌تواند بسیار کاربردی‌تر باشد. زیرا باعث افزایش ایمنی سرنشینان خودرو و راننده می‌شود. 

    علاوه بر نکته‌های ذکر شده، این چراغ باعث اسپرت شدن خودرو و زیبایی بخشیدن به آن می‌شود و ظاهری جدید و متفاوت را برای خودروی شما به ارمغان می‌آورد. چراغ‌های دیتایم معمولا از نوع زنون هستند تا بتوانند با نور زیاد توجه عابران و رانندگان دیگر را به خود جلب کنند.


    مقایسه چراغ زنون با هدلایت را در این مقاله بخوانید.


    انواع چراغ ماشین

     

    در این مقاله با انواع چراغ‌های خودرو و کاربرد آن‌ها آشنا شدیم و دانستیم که چراغ‌ها تا چه حد می‌توانند در کاهش تصادفات جاده‌ای موثر باشند. همان‌طور که گفته شد، چراغ‌های خودرو هم جنبه ایمنی دارند و هم جنبه آگاهی بخشی به رانندگان و هم جنبه زیبایی. در نتیجه خودروسازان هر روز سعی می‌کنند تا بتوانند آپشن‌های مختلفی را به چراغ‌های خودروهای خود اضافه کنند تا اثربخشی آن‌ها را نیز افزایش دهند.

    17 مهر 1401
    مقالات مرتبط

    نظرات

    نام
    ایمیل
    نظر