آنچه در این مقاله میخوانید

    تیونینگ چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟

    تیونینگ چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟

    اگر جزء آن دسته از رانندگانی باشید که به شکل ظاهری و یا تقویت سیستم فنی اتومبیل خود اهمیت می‌دهید قطعا با اصطلاح تیونینگ (Tuning) آشنایی دارید. اما تیونینگ چیست و چه کاربردی دارد؟ تیونینگ به معنای ارتقا و تقویت بخش‌های مختلف یک اتومبیل است که موجب بهبود عملکرد آن نسبت به سایر اتومبیل‌ها می‌شود. برخی افراد تیونینگ خودرو را با اسپرت کردن آن اشتباه می‌گیرند و تنها به جنبه ظاهری آن توجه دارند. در صورتی که تیونینگ ماشین علاوه بر اسپرت کردن بدنه آن به تعویض و یا تقویت موتور و سایر قطعات داخلی آن نیز اشاره دارد و تنها در تغییر شکل ظاهری و نمای خارجی خودرو خلاصه نمی‌شود.

    با انجام تیونینگ به صورت اصولی می‌توانید عملکرد بخش‌های مختلف اتومبیل خود را تقویت کرده و از آن یک ماشین حرفه‌ای و قدرتمند بسازید. انجام تیونینگ بر روی تمامی خودروهای داخلی و خارجی قابل اجرا است؛ بنابراین فرقی ندارد که چه اتومبیلی دارید و چه مدت از زمان ساخت آن می‌گذرد. با انجام تیونینگ می‌توانید ماشین معمولی خود را به یک اتومبیل قدرتمند و جذاب تبدیل کنید. در ادامه این مطلب به تمامی سوالات شما از جمله تیونینگ چیست پاسخ می‌دهیم و صفر تا صد Tuning خودرو را مورد بررسی قرار می‌دهیم. با پارس اسپرت همراه باشید.

    شما می‌توانید جهت خرید لوازم بیرونی خودرو برای انجام تیونینگ بیرونی خودرو خود به سایت پارس اسپورت مراجعه کنید.

    تیونینگ چیست

    تیونینگ خودرو چیست و با چه هدفی انجام می‌شود؟ تیونینگ به مجموعه تغییراتی اشاره دارد که در جهت تقویت و بهبود عملکرد بخش‌های داخلی اتومبیل و همچنین افزایش جذابیت ظاهری (بدنه و یا اتاق ماشین) آن انجام می‌شوند. تیونینگ برای بعضی افراد به معنای ایجاد تغییر برخی پارامترها در تراشه اتومبیل و سیستم فنی آن است و برای برخی دیگر نیز در ایجاد تغییر و یا تعویض برخی لوازم اتومبیل همچون درب‌ها، چراغ‌ها، صندلی‌ها و غیره خلاصه می‌شود. اما اگر بخواهیم به سوال تیونینگ چیست پاسخ تخصصی بدهیم باید بگوییم که تیونینگ در اصل به ایجاد برخی تغییرات سطحی و یا بنیادین در ساختار فنی و یا ظاهری اتومبیل اشاره دارد که در نهایت موجب تقویت و بهبود عملکرد بخش‌های مختلف آن خواهد شد.

    در واقع هدف اصلی از انجام تیونینگ رسیدن به بهترین سطح عملکرد و استفاده از نهایت ظرفیت و قدرت فنی یک اتومبیل است که با انجام کارهایی همچون تقویت موتور و سیستم ترمز، تعویض لاستیک‌ها، صندلی‌ها، اگزوز، سیستم روشنایی خودرو و غیره انجام می‌شود. تیونینگ خودرو دارای انواع مختلفی است که هر نوع آن بر تقویت یک بخش از خودرو تمرکز دارد. تیونینگ برای انواع اتومبیل‌های داخلی همچون پراید، سمند، پژو 206 و 207، دنا، پژو 405 و پژو پارس انجام می‌شود و آن‌ها را به ماشین‌هایی قدرتمند با سیستم داخلی فوق حرفه‌ای تبدیل می‌کند.

    تیونینگ خودرو

    چیپ تیونینگ چیست

    برای انجام تیونینگ بر روی یک اتومبیل از دو روش مختلف چیپ تیونینگ (Cheap Tuning) و ری‌مَپ (Remap) استفاده می‌شود که هر دو یک هدف را دنبال می‌کنند اما روش انجام آنها با یکدیگر تفاوت دارد. اما چیپ تیونینگ چیست چه تفاوتی با ریمپ دارد؟ واژه چیپ به معنای تراشه است که در داخل کامپیوتر ماشین (ECU) قرار می‌گیرد و تمامی خودروها در کامپیوتر خود دارای تراشه یا چیپ هستند. چیپ تیونینگ نیز به معنای ارتقای سیستم داخلی اتومبیل از طریق ECU است که انجام این کار از طریق ایجاد تغییرات فیزیکی در کامپیوتر اتومبیل انجام می‌شود. در حالی که انجام تیونینگ با روش ریمپ به صورت مجازی و نرم افزاری و از طریق پورت OBD انجام می‌شود و مانند چیپ تیونینگ نیازی به باز شدن کامپیوتر خودرو ندارد.

    بنابراین ایجاد تغییرات در چیپ تیونیگ به صورت فیزیکی (از طریق باز شدن کامپیوتر) و در ریمپ به صورت نرم افزاری صورت می‌گیرد و احتیاجی ندارید هیچ قطعه‌ای را از روی کامپیوتر خودرو باز کنید. از آنجایی که چیپ تیونینگ از طریق انجام تعمیرات یدی انجام می‌شود پس احتمال بروز خطای انسانی در آن اجتناب ناپذیر است؛ در حالی که در روش ری‌مپ همه چیز از طریق نرم افزار انجام می‌شود و در صورت وجود هرگونه خطا و یا اشتباه، دستگاه به صورت خودکار به شما هشدار خواهد داد. بنابراین درصد بروز خطا در ری‌مپ بسیار پایین‌تر از چیپ تیونینگ است و انتخاب هوشمندانه‌تری برای ایجاد هرگونه تغییرات مربوط به افزایش بهره وری و توان موتور اتومبیل در نظر گرفته می‌شود.

    مراحل تیونینگ ماشین

    مراحل توینینگ ماشین با توجه به نوع تیونینگی که انجام می‌دهید با یکدیگر تفاوت دارد؛ زیرا همانطور که اشاره کردیم تیونینگ جهت بهبود عملکرد و تقویت بخش‌های مختلف خودرو انجام می‌شود. از این رو فرآیند و مراحل انواع تیونینگ خودرو تفاوت‌های عمده‌ای با یکدیگر دارند. برای آشنایی با مراحل تیونینگ ماشین بهتر است ابتدا با انواع Tuning آشنا شوید. تیونینگ ماشین به طور کلی به دو دسته تیونینگ فنی و تیونینگ ظاهری و بدنه خودرو تقسیم می‌شود که این دو دسته نیز دارای چندین زیر شاخه هستند که در ادامه به معرفی هریک از آنها می‌پردازیم.

    تیونینگ موتور

    تیونینگ موتور

    تیونیگ موتور اصلی‌ترین نوع تیونینگ فنی اتومبیل شناخته می‌شود که با ایجاد برخی تغییرات همچون افزایش حجم موتور و یا استفاده از سیستم توربو شارژ یا سوپرشارژ می‌توان قدرت و میزان توان آن را افزایش داد. نصب سیستم توربو شارژ یکی از موثرترین اقدامات برای تیونینگ کردن موتور اتومبیل است که تاثیر چشمگیری بر افزایش توان و قدرت موتور آن خواهد داشت. البته هر اتومبیلی دارای قابلیت استفاده از این سیستم نیست و تشخیص این موضوع نیز بر عهده مکانیک است.

    تیونینگ سیستم ترمز

    تیونینگ ترمز

    تیونینگ ترمز نیز یکی دیگر از انواع تیونینگ فنی اتومبیل محسوب می‌شود که با تغییر قطعات مختلفی از جمله دیسک و لنت ترمز موجب ارتقای سیستم ترمز اتومبیل شده و فرآیند ترمزگیری را بهبود می‌بخشد. یعنی مدت زمان ترمزگیری در اتومبیل به طرز قابل توجهی کاهش پیدا کرده و این نوع تیونینگ نیز تا حد زیادی از بروز حوادث ناگهانی در رانندگی جلوگیری خواهد کرد.

    تیونینگ سیستم تعلیق خودرو

    تیونینگ سیستم تعلیق خودرو

    سیستم تعلیق بین چرخ‌های خودرو و شاسی قرار دارد و وظیفه آن نیز جذب نوسانات وارده به چرخ‌ها در زمان رانندگی در سطوح ناهموار همچون جاده‌های خاکی و یا عبور از دست اندازها است. با تقویت این سیستم می‌توانید میزان نوسانات و ارتعاشاتی که در حین رانندگی به چرخ‌ها و سپس به بدنه ماشین وارد می‌شود را تا حد زیادی کاهش داده و به دنبال آن میزان تعادل اتومبیل را افزایش‌ دهید.

    تیونینگ فیلتر هوا

    تیونینگ فیلترهوا

    تیونینگ فیلترهوا نیز در دسته تیونینگ فنی خودرو قرار دارد که موجب بهبود عملکرد و افزایش توان موتور اتومبیل خواهد شد. وظیفه فیلترهوا تصفیه هوایی است که به موتور، سیستم سوخت و احتراق اتومبیل وارد می‌شود و آن را از هرگونه آلودگی و گرد و غبار پاک می‌کند. برای تیون کردن فیلترهوا آن را با یک فیلترهوای پیشرفته‌تر تعویض می‌کنند تا این فیلتر جدید بتواند هوای داخل موتور را خنک کرده و هوای بیشتر به داخل آن هدایت کند. بدین ترتیب قدرت و توان موتور به طرز چشمگیری افزایش پیدا می‌کند.

    تیونینگ لاستیک و رینگ

    تیونینگ لاستیک و رینگ

    تعویض رینگ و لاستیک ماشین به عنوان اولین اقدام در جهت تیونینگ ظاهری اتومبیل شناخته می‌شود که در آن لاستیک‌های پهن جایگزین لاستیک‌های معمولی اتومبیل شده و رینگ اسپرت نیز بر روی آنها نصب می‌شود.

    تیونینگ جلو پنجره و سپر

    تیونینگ جلو پنجره و سپر

    تیونینگ جلو پنجره و سپر نیز از دیگر انواع تیونینگ ظاهری اتومبیل است که به روش‌های مختلفی همچون تعویض کامل جلو پنجره و سپر، حذف تمامی بخش‌های اضافه آن همچون لوگو و پره‌ها و یا همرنگ کردن آن با بدنه اتومبیل انجام می‌شود که جذابیت ظاهری خاصی به اتومبیل شما می‌بخشد.

    تیونینگ چراغ پژو 405

    تیونینگ چراغ

    تعویض چراغ‌های اتومبیل نیز یکی دیگر از روش‌های تیونینگ ظاهری آن است که چراغ‌های معمولی و نسبتا کم نور جای خود را به چراغ‌های جدیدتر و پرنورتر همچون چراغ‌های زنونی و یا هدلایت می‌دهند.

    تیونینگ درب پژو 405

    تیونینگ درب ها

    تعویض درب‌های ساده اتومبیل نیز یکی دیگر از روش‌های تیونینگ ظاهری آن در نظر گرفته می‌شود که این کار را معمولا برای ماشین‌های مسابقه انجام می‌دهند.

    تیونینگ وزن و ارتفاع

    کاهش وزن اتومبیل یکی دیگر از روش‌های انجام تیونینگ فنی اتومبیل است که در افزایش میزان شتاب اولیه خودرو و کاهش مصرف سوخت آن نقش مهمی را ایفا می‌کند. هرچه وزن اتومبیل کمتر باشد قطعا توان و شتاب آن بیشتر خواهد بود. حذف و یا تعویض برخی قطعات خودرو به کاهش وزن آن کمک بسیاری می‌کند. تغییر ارتفاع اتومبیل نیز از اقدامات مربوط به تیونینگ شناخته می‌شود که معمولا با کاهش ارتفاع همراه است و صرفا جنبه زیبایی دارد و در صورت کاهش بیش از حد ارتفاع اتومبیل نیز جلوبندی آن دچار آسیب خواهد شد.

    تیونینگ شیشه ها

    تغییر رنگ و دودی کردن شیشه‌های اتومبیل علاوه زیبایی ظاهری همچنین موجب کاهش ورود اشعه‌های نور خورشید به داخل ماشین شده و از رنگ پریدگی بخش‌های مختلف آن همچون روکش‌ها صندلی، رو فرمانی و داشبورد جلوگیری خواهد کرد. البته دودی کردن بیش از حد شیشه‌ها نیز به لحاظ قانونی، غیر مجاز بوده و در صورت مشاهده جریمه خواهید شد.

    مزایا و معایب تیونینگ خودرو

    مزایا و معایب تیونینگ ماشین

    تمامی خودروها در کارخانه با رعایت برخی پارامترها و استانداردها تولید می‌شوند و قطعا خارج کردن اتومبیل از حالت استاندارد خود با ریسک‌هایی همراه خواهد بود. تیونینگ ماشین در صورتی که به صورت تخصصی و اصولی انجام شود مزایای قابل توجهی را برای اتومبیل شما به همراه دارد. اما اگر تیون ماشین به خصوص تیونینگ فنی آن به صورت غیر اصولی انجام شود، سیستم داخلی و قطعات آن را دچار آسیب کرده و موجب بروز خسارات و صدمات جبران ناپذیری خواهد شد. بنابراین بهره مندی از مزایای تیونینگ ماشین کاملا به نحوه انجام آن بستگی دارد که برخی از مزایای قابل توجه آن شامل:

    • بهبود عملکرد و افزایش میزان بهره وری قطعات فنی
    • افزایش شتاب اتومبیل
    • کاهش مصرف سوخت
    • زیباسازی بدنه و شکل ظاهری خودرو
    • افزایش میزان فرمان پذیری اتومبیل

    تیونینگ اتومبیل به طور کلی معایب خاصی را به همراه ندارد اما اگر به صورت غیر استاندارد انجام شود موجب بروز مشکلات فنی و عملکردی همچون کاهش شتاب و توان موتور، ریپ زدن، آسیب به جلوبندی، وارد شدن ضربه به قسمت سپر و سایر بخش‌های خودرو (به دلیل کاهش بیش از حد ارتفاع) خواهد شد. بنابراین برای بهره مندی از مزایای انجام تیونینگ ماشین حتما از یک متخصص کمک بگیرید و این کار را با رعایت تمامی اصول و استانداردهای فنی اتومبیل خود انجام دهید تا از بروز خطرات و مشکلات بعدی پیشگیری نمایید.

    جمع بندی

    ما در این مطلب هر آنچه که باید درباره تیونینگ ماشین بدانید را به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم و به اصلی ترین پرسش شما یعنی تیونینگ چیست پاسخ دادیم. همانطور که خواندید، تیونینگ ماشین به انجام برخی تغییرات در بخش‌های داخلی و شکل ظاهری خودرو اشاره دارد که به هدف بهبود عملکرد و افزایش جذابیت بصری بدنه اتومبیل انجام می‌شود. تیونینگ ماشین دارای دو نوع فنی و ظاهری است که هریک از آنها نیز دارای زیر شاخه‌های مختلفی هستند. Tuning در صورتی که به صورت استاندارد و اصولی انجام شود مزایای بسیاری را برای اتومبیل شما به همراه دارد و موجب افرایش بهره وری و بهبود عملکرد آن در بخش‌های مختلف خواهد شد.

    16 اسفند 1400

    نظرات

    نام
    ایمیل
    نظر